KÜLÖNLEGES KENYEREK
Pizzás csigakenyér
Hozzávalók:
5,5 dl tej
1 mk cukor
5 dkg élesztő
2 ek olívaolaj
1 kg liszt
1 púpos tk só
Pizzakrém:
1 fej hagyma
pici olaj
1 ü. sűrített paradicsom
só
1 mk. cukor
oregano
Elkészítés:
Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.
Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót.
Miután az élesztőm szépen felfutott hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat, elkeverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem.
A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik.
Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még legalább 10 percig dagasztom. A további masszírozást, egyre több hólyagocskával hálálja meg, amitől még levegősebb, puha tésztát kapok.
Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.
Elkészítem a pizzakrémet: pici olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket és összeforralom.
A megkelt tésztát átgyúrom és megfelezem, az alábbi módon két cipót készítek.
Most jön a Tészta-Origami!:)
A megkelt tésztát vékonyra és hosszúkás téglalap alakúra nyújtom.
Vékonyan megkenem pizzakrémmel.
Majd a rövidebb oldalait a tészta feléig visszahajtom, ahol azok érintkeznek.
Vékonyan megkenem pizzakrémmel.
Az érintkezési vonal mentén félbehajtom, ujjnyi vastagra kinyújtom.
Vékonyan megkenem pizzakrémmel.
A rövidebb oldalánál kezdve, szorosan feltekerem.
Kivajazott tepsibe teszem úgy, hogy a hajtásvonal alulra kerüljön.
Éles késsel mélyen bemetszem a cipó tetejét.
Letakarom, egy órát kelesztem.
Pizzakrémmel szépen lekenem az egész cipót.
Előmelegített, forró sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm.
Rácson hagyom kihűlni.
Casatiello
Hozzávalók:
A "kovászhoz":
1/2 pohár kenyérliszt
1 ek porélesztő
1 pohár langyos tej vagy író
A tésztához:
3 és 1/2 pohár kenyérliszt
1 tk só
1 ek cukor
2 nagy tojás enyhén felverve
3/4 pohár vaj (kb 160 g)
3/4 pohár olvadékony sajt felkockázva
szalámi ízlés szerint, felkockázva és kissé előpirítva
Elkészítés:
A kovász hozzávalóit összekeverjük és egy órán keresztül állni hagyjuk.
Közben felkockázzuk a sajtot, és előpirítjuk a szalámit (nálunk most a borsos a nyerő).
A kovászhoz adjuk a lisztet, a sót, cukrot, a tojásokat és kissé összedolgozzuk, hogy egybeálljon. 10 percet pihentetjük.
Ezek után négy adagban beledolgoztatjuk a vajat is a robotgéppel és úgy 12 percen keresztül dagasztjuk. (A végén még adnom kellett hozzá egy kis lisztet, hogy elváljon a tál falától.)
Selymes és rugalmas tésztát kapunk, melyhez már kézzel keverjük a szalámi kockákat és a sajtot (ma ementáli és füstölt sajt került bele vegyesen).
Kiolajozott tálban 90 percig kelesztjük.
Közben kibélelünk sütőpapírral egy tortaformát, és az oldalára is szerkesztünk egy csíkot, mintha panettonét szeretnék sütni. (Ha ez bonyolultan hangzik, akkor alaposan kivajazott és lisztezett muffinformát ajánlanék, amit félig kell csak megtölteni és a későbbi szeletelés gondját is megspórolja az ember lánya...)
A megkelt tésztából golyót formálunk és a formába tesszük. Addig hagyjuk kelni, míg egy tetejéig nem ér. Sőt egy kicsit azon túl is.
Ekkor előmelegítjük a sütőt 180 fokra és 20 percen keresztül sütjük, majd mérsékeljük a hőt és 165 fokon sütjük arany barnára.
Rózsakenyér
Hozzávalók:
Tésztához:
200 g rétesliszt
100 g finomliszt
120 ml tej
fél cs (20 g) friss élesztő
1/2 tk cukor
1 ek olaj
1/2 tk só
Kencéhez:
1 tk őrölt fűszerpaprika
kevés chilipaprika
1 fokhagyma reszelve
3 ek vaj
só
Elkészítés:
A langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A tészta többi hozzávalójából és a felfuttatott élesztőből tésztát dagasztunk, majd meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Közben elkészítjük a kétféle kencét, vagyis két kistálban külön- külön olvasszuk fel a vajat, majd ízesítsük őket a fent említett hozzávalókkal.
Készítsünk magunk mellé egy kisebb átmérőjű kerek formát (jénait vagy kapcsos tortaformát).
Ha a tészta megkelt, nyújtsuk fél cm vastagságúra, majd szaggassunk belőle nagyobb köröket.
A külső, zöld levelekhez néhány kört kenjünk meg a zöld krémmel, majd vágjuk félbe őket, és némi átfedéssel rakjuk ki velük a forma oldalát.
A többi körrel is járjunk el hasonlóképpen, csak azokat a piros krémmel kenjük meg.
A külső leveleket kissé felfelé meg lehet nyújtani, hogy tényleg levélszerűek legyenek, és a belső szirmokat is lehet még kissé csinosítani.
Ruhával letakarva pihentessük még egy fél órát, majd előmelegített sütőben süssük készre (kb. 30 perc alatt).
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
Mediterrán
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
kb. 3 dl langyos víz
1 dl olívaolaj
1 ek só
10 szem magozott olívabogyó
2-3 szem aszalt paradicsom
15 dkg feta sajt
1 ek apróra vágott metélőhagyma
1 ek apróra vágott friss bazsalikom
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos vízben. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáöntjük az olívaolajat, a sót és az élesztős vizet. Robotgép kelttészta-keverőlapátjaival kb. 5 perc alatt megdagasztjuk.
Tetejét egy kevés liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. A tésztát kétfelé vágjuk.
A fetát villával összenyomkodjuk. Hozzáadjuk az apróra felvágott aszalt paradicsomot, olívabogyót, a bazsalikomot és a metélőhagymát.
A 2 tésztát kinyújtjuk, és a töltelékkel megtöltjük. Feltekerjük, mint a kalácsot.
Olívaolajjal vékonyan kikent tepsire tesszük. (Ne érjenek össze, mert sütés közben megdagadnak.) Langyos helyen ismét kb. 20 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeveréses