MAGVAS-ZÖLDSÉGES KENYEREK
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 30 dkg sütőtök , 1 ek. méz, 2.5 dkg élesztő, 2 kk. só, fél citrom héja reszelve, fél dl. tej
Elkészítés:
30 dkg sütőtököt vízben megpárolunk, majd leturmixoljuk. A sütőtökpépet a többi hozzávalókkal együtt dagasztógépbe tesszük és alaposan összedolgozzuk. a kapott tésztát kelni hagyjuk majd ismét átgyúrjuk és cipót formázunk belőle. A cipó tetejét sütés előtt tökmaggal díszítjük. 190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
Hozzávalók:
60 dkg teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg savanyú káposzta, 5 dkg kolozsvári szalonna vagy kockázott bacon, 2.5 dkg élesztő, 1 ek köménymag, 1kk cukor,1kk só, langyos víz
Elkészítés:
A káposztát kinyomkodjuk, felaprítjuk. A szalonnát szintén felaprítjuk, majd a zsírját kisütjük. A kisütött szalonnára dobjuk a felaprított savanyú káposztát, és a köménymagot és még 5 percig pirítjuk együtt, majd felengedjük 4 dl vízzel és ízlés szerint megsózzuk. 10 percig pároljuk majd kihűtjük. A lisztet és az élesztőt dagasztógépbe helyezzük, majd hozzáadjuk a kihűtött párolt káposztát és a cukrot. A tésztát jó alaposan megdagasztjuk, és ha kell akkor adunk hozzá még langyos vizet, hogy a tészta állaga jó legyen. Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és két cipót formálunk belőle. Pihentetjük 10 percig, majd 200°C-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük. A hozzávalók arányos csökkentésével kenyérsütő gépben is elkészíthető.
Hozzávalók:
45dkg Graham-liszt, 2ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 2.5dkg élesztő, 2tk só, 1ek cukor, 2-2.5dl víz
Elkészítés:
A megtisztított fokhagymát összezúzzuk, majd olajon megfonnyasztjuk. A többi hozzávalóval dagasztógépbe tesszük, és megdagasztjuk. Letakarva megkelesztjük, majd finoman átgyúrjuk a megkelt tésztát. Kenyérformát formázunk belőle, és sütőzacskóba csúsztatjuk. Előmelegített sütőben 185°C-on 45-50 percig sütjük.
Hozzávalók:
20 dkg Graham liszt, 20 dkg rétesliszt, 2.5 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 1 kk. só , 1 kk. cukor, 3 ek tökmag, 3 ek napraforgómag, 2 ek lenmag, 2 ek szezámmag
Elkészítés:
A magokat megpirítjuk, majd a többi hozzávalóval dagasztógépbe helyezzük, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd formáljuk. 190°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.
Zöld olivás
Hozzávalók:
600 g finomliszt (BL 88)
7 g szárított élesztő
3 dl langyos víz
1 ek só
1 marék zöld olívabogyó
Elkészítés:
A langyos vízhez kimérek 1/3 rész forró vizet és 2/3 rész hideget.
1 dl vízben feloldom az élesztőt és félreteszem, amíg fel nem fut.
A lisztet egy kupacba szitálom a sóval, majd egy mélyedést formázok a közepébe.
Beleöntöm az élesztőt, majd egy villával apránként hozzákeverem a lisztet.
Ha elfogyott az összes folyadékom és nem tudom tovább villával keverni, kézzel belegyúrom az összes lisztet.
Mindig behajtom a széleit a tésztámnak és körbe forgatva gyúrom 10 percig.
Kis cipót formázok belőle és minimum 3 órán át kelesztem szobahőmérsékleten.
A tésztámat újra átgyúrom, majd 3 részre osztom és belegyúrom az olívabogyókat.
Hosszúkás kis kenyerekké formázom a tésztát, majd további 1 1/2 órát kelesztem szobahőmérsékleten.
A sütőt előmelegítem egy kőlappal együtt. A kenyereket megkenem vízzel, lisztet szitálok rájuk, majd bevágom a tetejüket.
20-25 percig sütöm, majd egy rácson kihűtöm.
Napraforgómagos
Hozzávaló:
600 g világos bio rozsliszt (RL 60)
400 g fehér bio tönkölybúzaliszt (TBL 70)
200 g teljes kiörlésű bio tönkölybúzaliszt (TGL 300)
150 g hántolt napraforgómag
50 g lenmag
1 dl jó minőségű olívaolaj
1 cs szárított élesztő
2 tk só
2 tk cukor
víz
Elkészítés:
A liszteket összekeverjük a sóval és a magokkal egy nagy tálban. Ilyenkor tudjuk megállapítani, hogy kellőképpen sós lesz-e a kenyerünk.
Egy kanál segítségével mélyedést alakítunk ki a liszt közepében, és ide tesszük bele a szárított élesztőt és a cukrot. 1 bögre langyos vízzel elkeverjük az élesztőt. A kanál segítségével lisztet húzunk a kovász tetejére, és a tálat letakarva kb. 1 órán át élreljük.
Ezután kb. 1,5 bögre langyos vízzel ruganyos tésztát gyúrunk és jó alaposan kidagasztjuk. Figyelem! A rozsliszt miatt sokkal ragacsosabb, mintha búzalisztből készítenénk. Belisztezzük, letakarjuk és újabb 1 órán át kelni hagyjuk a kenyeret.
A kelesztés után átgyúrjuk és ekkor beledagasztjuk az olívaolajat is.
Kiolajozott, kilisztezett formába tesszük, a tetejét átlósan bevagdossuk és kb. 30 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 C-osra, és a sütőrács alá egy tepsiben vizet teszünk. Az így képződő gőz megakadályozza, hogy hirtelen kemény kéreg képződjön, így jobban átsül a tészta. 10 perc sütés után 180 C-ra mérsékeljük a sütő hőmérsékletét és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
A formából kiborítva rácson hagyjuk kihűlni a kenyeret.
Szárított paradicsomos
Hozzávaló:
500 g liszt
3 dl langyos víz
1 tasak (7 g) szárított élesztő
1 ek só
1 ek cukor
40 g szárított paradicsom
Elkészítés:
A lisztet tiszta munkafelületre öntjük, kezünkkel fészket készítünk a közepén. Óvatosan a mélyedésbe öntjük a vizet, beleszórjuk az élesztőt, a sót, és a cukrot. Villával a fészek oldaláról körkörösen elkezdjük a lisztet összedolgozni az élesztős vízzel, vigyázva, nehogy a lisztgyűrű átszakadjon és a víz kifolyjon. Amikor már nagyjából összeálló, ragacsos a masszánk, a lisztezett kezünkre váltunk, és elkezdjük jól összedolgozni. Addig gyúrjuk a tésztát, míg selymes és rugalmas végeredményt kapunk. A tészta bucit tálba tesszük, liszttel meghintjük a tetejét, lefedjük, és meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (ehhez kb. 30-60 perc kell).
A tésztát a tálból a munkafelületre helyezzük, öklünkkel kinyomkodjuk belőle a levegőt, gyorsan átgyúrjuk, és egyben beledolgozzuk a vékony szeletekre vágott szárított paradicsomot. Visszatesszük a tálba, most jön a második kelesztés: lefedve, 30-60 perc alatt duplájára növesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra (légkeveréses üzemmód).
A tésztát lisztezett tepsire helyezzük, kívánt alakúvá formáljuk, és mehet is a sütőbe. Onnan tudjuk, hogy belül is alaposan megsült a kenyér: ha megfordítjuk a cipónkat, és megütögetjük az alját, kongó hangot hallunk.
Magvas kenyér (zsömle)
Hozzávaló:
1 kg búza fehérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg krumplipehely
fél liter tej
5 dkg élesztő
1 kk cukor
3 kk só
2 ek olaj
1 tojás
magvak ( szezámmag , napraforgómag, tökmag , mák, köménymag stb...)
Elkészítés:
Futtassuk fel az élesztőt a langyos tejben a cukorral.
Szitáljuk a lisztet egy nagy tálba.
Adjuk hozzá a krumplipelyhet, sót.
Öntsük bele a felfuttatott élesztőt és az olajat.
Apránként langyos vizet adagolva gyúrjunk kemény, de jól gyúrható, rugalmas tésztát.
Amikor a tészta már teljesen sima és elválik az edény falától, langyos helyen pihentessük fél órát.
Villával verjük fel a tojást egy kis sóval.
A tésztából formázzunk 25 db egyforma gömböt.
Ezeket egyenként mártsuk tojásba, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk.
Tetejüket szórjuk meg magokkal.
Fél óra pihentetés után mehet a 200 fokos sütőbe.
Sokmagvas:
Hozzávaló:
140 g joghurt
2 dl víz
2 tk só
2 ek burgonyapehely
2 ek olaj
25 dkg öregtészta
25 dkg kenyérliszt
25 dkg rozsliszt
1 dkg élesztő
10 dkg magkeverék
Elkészítés:
Kenyérsütő gépben dagasztjuk a tésztát, a dagasztási idő vége előtt néhány perccel adjuk hozzá a száraz serpenyőben átpirított magok 2/3-át.
Kiszedjük a kenyérsütő üstjéből, kicsit átgyúrjuk, áttesszük egy kelesztő tálba, hagyjuk duplájára kelni. (Kb. 1 óra, ha nincs huzat vagy hűvös a szobában.)
Amikor megkelt, táblára borítjuk, a kívánt formára igazítjuk, sütőpapírral bélelt fedeles tepsibe tesszük.
Megszórjuk a maradék maggal, kicsit bele is nyomkodjuk, 2-3 helyen bemetsszük, de ez akár el is maradhat. Letakarjuk, hagyjuk megint kelni, 40-60 percig. (Lassabban kel, mint a fehérlisztes kelt tészta!)
Mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, az edény tetejét alaposan bespricceljük vízzel.
Rácsra téve hagyjuk hűlni.
sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: hőlégkeveréses