KÜLÖNLEGES KENYEREK SÜTÉSE OTTHON INTERNETES RECEPTEKKEL
Süssön otthon különleges, az ízlésének megfelelő kenyeret ! Próbálja ki a legjobb internetes recepteket !
MENÜ

KÜLÖNLEGES KENYEREK

 

Pizzás csigakenyér

 pizzas_csigakenyer.jpg

 Hozzávalók:

5,5 dl tej

1 mk cukor

5 dkg élesztő

2 ek olívaolaj

1 kg liszt

1 púpos tk só

Pizzakrém:

1 fej hagyma

pici olaj

1 ü. sűrített paradicsom

1 mk. cukor

oregano

Elkészítés:

Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.

Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót.

Miután az élesztőm szépen felfutott hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat, elkeverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem.

A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik.

Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még legalább 10 percig dagasztom. A további masszírozást, egyre több hólyagocskával hálálja meg, amitől még levegősebb, puha tésztát kapok.

Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.

Elkészítem a pizzakrémet: pici olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket és összeforralom.

A megkelt tésztát átgyúrom és megfelezem, az alábbi módon két cipót készítek.

Most jön a Tészta-Origami!:)

A megkelt tésztát vékonyra és hosszúkás téglalap alakúra nyújtom.

Vékonyan megkenem pizzakrémmel.

Majd a rövidebb oldalait a tészta feléig visszahajtom, ahol azok érintkeznek.

Vékonyan megkenem pizzakrémmel.

Az érintkezési vonal mentén félbehajtom, ujjnyi vastagra kinyújtom.

Vékonyan megkenem pizzakrémmel.

A rövidebb oldalánál kezdve, szorosan feltekerem.

Kivajazott tepsibe teszem úgy, hogy a hajtásvonal alulra kerüljön.

Éles késsel mélyen bemetszem a cipó tetejét.

Letakarom, egy órát kelesztem.

Pizzakrémmel szépen lekenem az egész cipót.

Előmelegített, forró sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm.

Rácson hagyom kihűlni.

 

 Casatiello

casatiello.jpg

Hozzávalók:

A "kovászhoz":

1/2 pohár kenyérliszt

1 ek porélesztő

1 pohár langyos tej vagy író

A tésztához:

3 és 1/2 pohár kenyérliszt

1 tk só

1 ek cukor

2 nagy tojás enyhén felverve

3/4 pohár vaj (kb 160 g)

3/4 pohár olvadékony sajt felkockázva

szalámi ízlés szerint, felkockázva és kissé előpirítva

Elkészítés:

A kovász hozzávalóit összekeverjük és egy órán keresztül állni hagyjuk.

Közben felkockázzuk a sajtot, és előpirítjuk a szalámit (nálunk most a borsos a nyerő).

A kovászhoz adjuk a lisztet, a sót, cukrot, a tojásokat és kissé összedolgozzuk, hogy egybeálljon. 10 percet pihentetjük.

Ezek után négy adagban beledolgoztatjuk a vajat is a robotgéppel és úgy 12 percen keresztül dagasztjuk. (A végén még adnom kellett hozzá egy kis lisztet, hogy elváljon a tál falától.)

Selymes és rugalmas tésztát kapunk, melyhez már kézzel keverjük a szalámi kockákat és a sajtot (ma ementáli és füstölt sajt került bele vegyesen).

Kiolajozott tálban 90 percig kelesztjük.

Közben kibélelünk sütőpapírral egy tortaformát, és az oldalára is szerkesztünk egy csíkot, mintha panettonét szeretnék sütni. (Ha ez bonyolultan hangzik, akkor alaposan kivajazott és lisztezett muffinformát ajánlanék, amit félig kell csak megtölteni és a későbbi szeletelés gondját is megspórolja az ember lánya...)

A megkelt tésztából golyót formálunk és a formába tesszük. Addig hagyjuk kelni, míg egy tetejéig nem ér. Sőt egy kicsit azon túl is.

Ekkor előmelegítjük a sütőt 180 fokra és 20 percen keresztül sütjük, majd mérsékeljük a hőt és 165 fokon sütjük arany barnára.

 

Rózsakenyér

rozsakenyer.jpg 

 Hozzávalók:

Tésztához:

200 g rétesliszt

100 g finomliszt

120 ml tej

fél cs (20 g) friss élesztő

1/2 tk cukor

1 ek olaj

1/2 tk só

Kencéhez:

1 tk őrölt fűszerpaprika

kevés chilipaprika

1 fokhagyma reszelve

3 ek vaj

Elkészítés:

A langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A tészta többi hozzávalójából és a felfuttatott élesztőből tésztát dagasztunk, majd meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.

Közben elkészítjük a kétféle kencét, vagyis két kistálban külön- külön olvasszuk fel a vajat, majd ízesítsük őket a fent említett hozzávalókkal.

Készítsünk magunk mellé egy kisebb átmérőjű kerek formát (jénait vagy kapcsos tortaformát).

Ha a tészta megkelt, nyújtsuk fél cm vastagságúra, majd szaggassunk belőle nagyobb köröket.

A külső, zöld levelekhez néhány kört kenjünk meg a zöld krémmel, majd vágjuk félbe őket, és némi átfedéssel rakjuk ki velük a forma oldalát.

A többi körrel is járjunk el hasonlóképpen, csak azokat a piros krémmel kenjük meg.

A külső leveleket kissé felfelé meg lehet nyújtani, hogy tényleg levélszerűek legyenek, és a belső szirmokat is lehet még kissé csinosítani.

Ruhával letakarva pihentessük még egy fél órát, majd előmelegített sütőben süssük készre (kb. 30 perc alatt).

sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeveréses

 

Mediterrán

mediterran.jpg 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

2,5 dkg élesztő

kb. 3 dl langyos víz

1 dl olívaolaj

1 ek só 

10 szem  magozott olívabogyó

2-3 szem aszalt paradicsom

15 dkg feta sajt

1 ek apróra vágott metélőhagyma

1 ek apróra vágott friss bazsalikom

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos vízben. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáöntjük az olívaolajat, a sót és az élesztős vizet. Robotgép kelttészta-keverőlapátjaival kb. 5 perc alatt megdagasztjuk. 

Tetejét egy kevés liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. A tésztát kétfelé vágjuk.

A fetát villával összenyomkodjuk. Hozzáadjuk az apróra felvágott aszalt paradicsomot, olívabogyót, a bazsalikomot és a metélőhagymát.

A 2 tésztát kinyújtjuk, és a töltelékkel megtöltjük. Feltekerjük, mint a kalácsot. 

Olívaolajjal vékonyan kikent tepsire tesszük. (Ne érjenek össze, mert sütés közben megdagadnak.) Langyos helyen ismét kb. 20 percig kelesztjük.  

Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeveréses

 

Asztali nézet