KÜLÖNLEGES KENYEREK SÜTÉSE OTTHON INTERNETES RECEPTEKKEL
Süssön otthon különleges, az ízlésének megfelelő kenyeret ! Próbálja ki a legjobb internetes recepteket !
MENÜ

NÉPEK KENYEREI

Minden országnak megvan a maga jellegzetes kenyere, péksüteménye. A franciák büszkék a baguettre, Indiában tandoori kemencében sütik a csapatit, mediterrán vidékre jellemző az olívaolajos focaccia. Az arabok grillen sütött húsokkal és zöldségekkel töltik meg a pitát, a bajorok a rozsból készült kenyeret kedvelik. A laposra kinyújtott, majd paradicsomszósszal megkent és sajttal megszórt kenyértészta volt a pizza elődje, de itt van az egész rozsszemes savanyú kenyér, amit Finnországon kívül sehol nem ismernek.

Amerikai sajtos kenyér(2 cipó)

 

 amerikai_sajtos015.jpg

Hozzávalók:

45dkg finomliszt, 25dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5dkg élesztő, 2 tojás, 1kk só, 1ek cukor, 5dkg búzapehely, 1ek őrölt kömény, 15dkg reszelt sajt, 3.5-4dl víz

Elkészítés:

A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük és alaposan összegyúrjuk. Langyos helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát újra átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Két püspökkenyérformát kivajazunk, és tésztával megtöltjük őket. 200°C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. A hozzávalók arányos csökkentésével, elkészíthető kenyérsütőgépben is.

Afrikai kukoricáskenyér

 afrikai_kukoricas.jpg

Hozzávalók:

10 dkg kukoricaliszt, 30dkg finomliszt, 2.5dkg élesztő 1kk só, 1kk cukor, 5dkg vaj, 1 tojás, 2-3dl tej

Elkészítés:

 A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük, majd alaposan megdagasztjuk. A tésztát langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és kenyérformát formálunk belőle. A tetejét vizes ecsettel lekenjük. Sütőzacskóba tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük

Orosz burgonyás kenyér

 orosz_burg1.jpg

Hozzávalók:

22 dkg hámozott burgonya, 35 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2.5 dkg élesztő, 1 kk. köménymag, 2 kk. só, 2 dkg vaj, 2-2,5 dl víz

Elkészítés:

A hámozott burgonyát megfőzzük, majd összetörjük. A többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe tesszük és alaposan megdagasztjuk. Langyos helyen letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és cipót vagy veknit formálunk belőle. Sütőzacskóba helyezzük és 190°C-ra  előmelegített sütőben ropogósra sütjük 45-50 perc alatt.

 Katalan cukkinis kenyér

 

katalan_cukkinis.jpg

Hozzávalók:

30 dkg cukkini

50 dkg finomliszt

2 dl langyos víz

5 dkg olívaolaj

2,5 dkg élesztő

1 ek só

10-15 dkg reszelt ementáli sajt

Elkészítés:

A cukkinit héjastul lereszeljük. Egy kicsit kinyomkodjuk a levét (csak nagyon lazán).

Egy nagy tálban 2 dl langyos vízben szétmorzsoljuk az élesztőt.

Az élesztős vízhez adjuk a lisztet, a cukkinit, a sót és az olívaolajat. Tésztává gyúrjuk.

Langyos helyen, letakarva  duplájára kelesztjük (40-60 perc).

Lisztezett deszkára borítjuk, és 2 hosszú kenyeret formálunk belőle. Olajjal megkent tepsire tesszük.

Reszelt sajttal megszórjuk, 20-30 percig  langyos helyen ismét kelesztjük.

200-220 fokos sütőben megsütjük (kb. 20-25 perc).

sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: hőlégkeveréses

Török lepénykenyér 

 torok_lepenykenyer.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

20 g élesztő

1 tk cukor

250 ml langyos víz

450 g liszt

1 tk só

2 ek olaj

2 ek joghurt

Kenéshez, szóráshoz:

1 ek tej

1 ek olaj

szezámmag

Munkafolyamat:

Az élesztőt a cukorral a langyos vízben feloldjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Majd beletesszük az olajat, jogurtot és sót, és sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A tésztát átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megpróbáljuk szép, kerek formára kinyújtani, letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük.

Ujjainkkal mélyedéseket nyomkodunk a megkelt tésztába, majd óvatosan megkenjük az olaj-tej keverékkel, és megszórjuk a magokkal.

Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

sütési hőfok: 220 °C
sütési mód: alul-felül sütés

 

Asztali nézet