NÉPEK KENYEREI
Minden országnak megvan a maga jellegzetes kenyere, péksüteménye. A franciák büszkék a baguettre, Indiában tandoori kemencében sütik a csapatit, mediterrán vidékre jellemző az olívaolajos focaccia. Az arabok grillen sütött húsokkal és zöldségekkel töltik meg a pitát, a bajorok a rozsból készült kenyeret kedvelik. A laposra kinyújtott, majd paradicsomszósszal megkent és sajttal megszórt kenyértészta volt a pizza elődje, de itt van az egész rozsszemes savanyú kenyér, amit Finnországon kívül sehol nem ismernek.
Amerikai sajtos kenyér(2 cipó)
Hozzávalók:
45dkg finomliszt, 25dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5dkg élesztő, 2 tojás, 1kk só, 1ek cukor, 5dkg búzapehely, 1ek őrölt kömény, 15dkg reszelt sajt, 3.5-4dl víz
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük és alaposan összegyúrjuk. Langyos helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát újra átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Két püspökkenyérformát kivajazunk, és tésztával megtöltjük őket. 200°C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. A hozzávalók arányos csökkentésével, elkészíthető kenyérsütőgépben is.
Hozzávalók:
10 dkg kukoricaliszt, 30dkg finomliszt, 2.5dkg élesztő 1kk só, 1kk cukor, 5dkg vaj, 1 tojás, 2-3dl tej
Elkészítés:
A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük, majd alaposan megdagasztjuk. A tésztát langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és kenyérformát formálunk belőle. A tetejét vizes ecsettel lekenjük. Sütőzacskóba tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük
Hozzávalók:
22 dkg hámozott burgonya, 35 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2.5 dkg élesztő, 1 kk. köménymag, 2 kk. só, 2 dkg vaj, 2-2,5 dl víz
Elkészítés:
A hámozott burgonyát megfőzzük, majd összetörjük. A többi hozzávalóval együtt dagasztógépbe tesszük és alaposan megdagasztjuk. Langyos helyen letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és cipót vagy veknit formálunk belőle. Sütőzacskóba helyezzük és 190°C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük 45-50 perc alatt.
Hozzávalók:
30 dkg cukkini
50 dkg finomliszt
2 dl langyos víz
5 dkg olívaolaj
2,5 dkg élesztő
1 ek só
10-15 dkg reszelt ementáli sajt
Elkészítés:
A cukkinit héjastul lereszeljük. Egy kicsit kinyomkodjuk a levét (csak nagyon lazán).
Egy nagy tálban 2 dl langyos vízben szétmorzsoljuk az élesztőt.
Az élesztős vízhez adjuk a lisztet, a cukkinit, a sót és az olívaolajat. Tésztává gyúrjuk.
Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük (40-60 perc).
Lisztezett deszkára borítjuk, és 2 hosszú kenyeret formálunk belőle. Olajjal megkent tepsire tesszük.
Reszelt sajttal megszórjuk, 20-30 percig langyos helyen ismét kelesztjük.
200-220 fokos sütőben megsütjük (kb. 20-25 perc).
sütési hőfok: 200 °C
sütési mód: hőlégkeveréses
Hozzávalók:
Tésztához:
20 g élesztő
1 tk cukor
250 ml langyos víz
450 g liszt
1 tk só
2 ek olaj
2 ek joghurt
Kenéshez, szóráshoz:
1 ek tej
1 ek olaj
szezámmag
Munkafolyamat:
Az élesztőt a cukorral a langyos vízben feloldjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és összegyúrjuk. Majd beletesszük az olajat, jogurtot és sót, és sima tésztává dolgozzuk. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A tésztát átgyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megpróbáljuk szép, kerek formára kinyújtani, letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük.
Ujjainkkal mélyedéseket nyomkodunk a megkelt tésztába, majd óvatosan megkenjük az olaj-tej keverékkel, és megszórjuk a magokkal.
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
sütési hőfok: 220 °C
sütési mód: alul-felül sütés